De rol van Autisme in uw dagelijks leven - "Ik en autisme"

Psycho-educatiecursus "Ik en autisme"

Je hebt onlangs de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) gekregen. Hoewel de diagnose je een aanknopingspunt geeft om aan jouw functioneren te werken, is niet altijd meteen duidelijk wat het hebben van ASS in de praktijk betekent. Met de Psycho-educatiecursus ‘Ik en Autisme’ krijg je een beter beeld van jouw eigen autisme en de invloed ervan op je leven.

Hoe werkt het?

In de cursus onderzoek je samen met je groepsgenoten wat er in de wetenschap bekend is over ASS. Dit doe je door middel van een werkboek. Aan de hand van oefeningen en opdrachten leert hoe ASS er bij jezelf en bij anderen uitziet. Je ontdekt welke verschillen er zijn met mensen zonder Autisme. Maar ook welke verschillen en overeenkomsten er zijn met andere mensen met Autisme. Je leert wat de invloed van Autisme is op bijvoorbeeld communiceren, denken, betekenis geven aan prikkels en het verwerken daarvan. We besteden daarbij veel aandacht aan de manier waarop je de wereld waarneemt.

Wat is het effect?

Tijdens de cursus ontwikkel je een helder zelfbeeld en krijg je meer inzicht in de invloed van Autisme op jouw dagelijks leven.

Iets voor u?

De cursus ‘Ik en autisme’ is bedoeld voor (jong)volwassenen met een normale intelligentie waarbij de diagnose ASS is gesteld. Deze diagnose kan gesteld zijn door Apanta of een andere ggz-instelling. De cursus is niet bedoeld voor mensen bij wie de diagnose ASS (nog) niet is vastgesteld.  

Praktisch

  • 7 groepsbijeenkomsten van 2 uur, telkens met een bepaald thema
  • 1 extra bijeenkomst waarvoor je betrokkenen kunt uitnodigen 
  • 9 tot 11 deelnemers

Meer informatie en aanmelden

Je kunt je aanmelden bij Apanta-ggz via de website. Wanneer je bij een andere GGZ instelling de ASS-diagnose heeft gekregen, kun je je ook voor deze groep aanmelden. Voor de aanmelding heb je een verwijzing van de huisarts nodig. De meeste mensen krijgen tijdens een uitslaggesprek van hun onderzoek het advies om deze cursus te volgen. Je kunt met vragen bij de onderzoeker of je behandelaar terecht. Vragen betreffende deze groep kun je ook stellen via het mailadres groepen@verwijder-dit.apanta-ggz.nl