Positieve cognitieve gedragstherapie
Voor wie is de training bedoeld?
De positieve cognitieve gedragstherapiegroep (Positieve CGT-groep) is bedoeld voor mensen met uiteenlopende klachten en/of problemen. Bijvoorbeeld voor mensen die zich vaker onzeker, angstig of gespannen voelen, veel piekeren, doemdenken, perfectionistisch zijn, zich somber voelen of niet meer kunnen genieten of moeite hebben met zinvol invullen van het leven.
Hoe werkt het?
In de Positieve CGT-groep ligt de focus op bouwen aan wat er goed gaat, niet op verminderen van wat er mis is. Er wordt vooral aandacht besteed aan de gewenste toekomst en het vinden van uitzonderingen en competenties. Thema’s als zelfcompassie, optimisme, dankbaarheid en het aanleren en doorzetten van nieuw gedrag worden besproken en geoefend. Het welbevinden en de persoon staan centraal, niet de klachten of ‘ziekte’. We gaan op zoek naar sterke kanten en helpende overtuigingen die bijdragen aan het realiseren van de therapiedoelen.
Wat is het effect?
Positieve CGT wordt inmiddels wereldwijd toegepast bij verschillende psychische problemen. Negativiteit vernauwt de aandacht. De tunnelvisie die dan ontstaat heeft als functie te kunnen overleven in levensbedreigende situaties. Onze hersenen zijn hier in de basis al erg goed in ontwikkeld. In het dagelijks leven zouden wij juist de positieve emoties meer mogen trainen. Want deze zorgen voor meer creativiteit, flexibiliteit, empathie en een betere gezondheid. Ze zijn een tegengif voor negatieve emoties. De openingsvraag ‘Wat gaat er beter?’ en huiswerksuggesties als het bijhouden van het ‘Dagboek van betere momenten’ versterken de positieve focus.
Ervaring van een cliënt: “Ik ben me gedurende de therapie steeds bewuster geworden van alle goede dingen om me heen. En dat ik daar zelf veel invloed op heb. Het is mijn manier van denken en doen die invloed heeft op dingen die om me heen gebeuren of met mij gebeuren.”
Praktisch
- 8 wekelijkse bijeenkomsten van 90 minuten
- 6-8 deelnemers
- Door 2 therapeuten
- Wordt zowel in Eindhoven als in Veldhoven aangeboden
Meer informatie en aanmelden
Je kunt je aanmelden voor de groep via je eigen behandelaar. Daarna nodigen we je uit voor een intakegesprek bij één van de behandelaars die de groep verzorgen.
Mocht je nog niet in behandeling zijn bij Apanta, dan dien je je aan te melden bij Apanta via het aanmeldformulier. Voor deze aanmelding heb je een verwijzing nodig van de huisarts. Je wordt dan op de wachtlijst geplaatst. Lees hier meer info over de wachtlijst.
Voor praktische informatie kun je mailen naar: groepen@ apanta-ggz.nl