Boekrecensie
'Uit Beeld' - Amber Brantsen
Onze collega's lezen regelmatig interessante boeken die gerelateerd zijn aan het vakgebied waarin ze werken. Door middel van een boekrecensie vertellen ze waarom een bepaald boek hen aanspreekt, of ze het aanraden of juist minder geschikt vinden.
“Amber Brantsen is bekend als presentatrice bij de NOS. Elf jaar geleden streed ze tegen de eetstoornis anorexia. Ze schreef daar een boek over dat in september 2020 is uitgebracht. Hierin neemt ze je mee in haar herstelproces. Aan de hand van verschillende fasen zoals ‘Zoeken, vallen, overleven, opstaan en groeien’ vertelt ze hoe haar eetstoornis is ontstaan en over de strijd die ze gevoerd heeft om deze te overwinnen. Een strijd waarin ik tijdens het lezen veel herkenning vond.”
Guusje van Rooden, ervaringswerker bij Apanta
'Uit Beeld'
Schrijfster: Amber Brantsen
Zelf streed ik ook elf jaar geleden tegen een eetstoornis en dat maakte dit boek heel levendig voor mij. Voor mensen die zelf geen ervaring hebben met een eetstoornis is het moeilijk om écht te begrijpen wat er in iemands hoofd omgaat. Dit boek geeft je wel een inkijkje. De eisen van de eetstoornis, de behoefte aan controle, de strijd om het eten, het niet willen verliezen van veiligheid, maar tegelijkertijd ook weten dat de eetstoornis niet de oplossing is en je het liefst gewoon normaal zou willen leven net als ieder ander. In dit boek wordt dat allemaal levendig doordat Amber heel open schrijft over haar gedachten, haar perfectionisme - wat een vloek en een zege voor haar is - de depressie waarin ze terechtkwam en de continue tweestrijd met de eetstoornis tijdens het maken van stappen in haar herstel. Haar open manier van schrijven maakt dat je als het ware in haar hoofd kunt kruipen en je een voorstelling kunt maken van hoe het moet zijn om een eetstoornis de baas te worden.
Het vinden van de kracht in jezelf
Een eetstoornis gaat niet alleen over eten en gewicht. Hoewel daar vaak wel de focus op komt te liggen, want dat is zichtbaar. Ambers' verhaal richt zich op het vinden van de kracht in jezelf en je sterke eigenschappen gaan inzetten in het kader van je herstel. Zo waren mijn perfectionisme en controlebehoefte ook factoren die me kwetsbaar maakten voor de eetstoornis, maar door ze op een andere manier in te zetten, werden het ondersteunende factoren in mijn herstel. Ik liet bijvoorbeeld ‘gecontroleerd’ de controle op mijn eten steeds een beetje meer los. Zo werd mijn perfectionisme een bron van kracht die ik het wel degelijk in me had om de eetstoornis de deur uit te kunnen doen!
Groeien
In het gedeelte ‘Groeien’, beschrijft Amber in haar boek wat haar heeft geholpen om de verantwoordelijkheid over haar eigen leven te nemen. Ze beschrijft heel mooi wat zij daarvoor nodig had:
“Het was niet dat één van deze stappen de doorslag heeft gegeven en mij uiteindelijk van de eetstoornis af heeft geholpen. Het was de combinatie ervan. Op het moment dat ik er geestelijk en lichamelijk klaar voor was.”
Ieder persoon heeft zijn eigen stappen, zijn eigen herstelproces. Wat voor de ene persoon goed werkt, helpt een ander totaal niet. Amber benoemt echter dat ze een overeenkomst ziet in wat iedereen nodig heeft: de persoon áchter de ziekte blijven zien en daarmee in gesprek gaan.
Daar kan ik me helemaal bij aansluiten. Het is zo belangrijk om je gezien te voelen, het vertrouwen te krijgen en te gaan voelen waarvoor je de strijd wil blijven aangaan. Want het is niet makkelijk en soms lijkt opgeven de enige optie. Maar het leven is zoveel meer waard dan de wereld die de eetstoornis je laat zien.
Mijn eigen ervaring inzetten
In mijn werk als Ervaringswerker binnen Team eetstoornissen van Apanta komt regelmatig de vraag terug of herstellen van een eetstoornis wel mogelijk is. Uit eigen ervaring en de ervaringen van anderen is te zien dat herstellen tijd nodig heeft, maar zeker kan. Na behandeling loopt dat proces nog verder door en dat proces is wat ik in mijn werk kan teruggeven. Wanneer iemand herstelt is van een eetstoornis, verschilt per persoon. Amber beschrijft het in haar boek als volgt: 'als het normale daadwerkelijk weer normaal is; zowel in je denken als in je doen'.
Behandeling van eetstoornissen bij Apanta
De persoon achter de klachten blijven zien, dit wordt door Amber als essentieel gezien. Het vormt ook een belangrijk onderdeel van de visie van Apanta. In Team Eetstoornissen richten we ons daarom niet alleen op het eten, maar juist ook op wie iemand is als persoon en waar iemands kracht ligt om de strijd met de eetstoornis aan te gaan. In samenspraak wordt er gezocht naar zorg op maat. Wil je meer weten hierover, lees dan hier hoe wij de behandeling vormgeven.
Ik raad het boek zeker aan
Ik vind het boek van Amber Brantsen een waardevol boek: het vertelt heel open en eerlijk over de moeilijke strijd tegen een eetstoornis. Het is een mooi boek om te lezen als je zelf (hebt ge)kampt met een eetstoornis, maar zeker ook als je naast iemand staat of hebt gestaan met een eetstoornis. Daarnaast vind ik het een inzichtgevend boek voor zorgprofessionals. Hopelijk draagt het bij aan het besef bij meer mensen dat een eetstoornis iets is dat iedereen kan overkomen en dat er veel moed en vertrouwen - van de persoon zelf en diens omgeving - nodig is om de strijd uiteindelijk te overwinnen.