Heb je psychische klachten?
Kom je niet meer buiten de deur, merk je dat je psychische klachten invloed hebben op je relatie met vrienden, je ouders of andere mensen in je directe omgeving, vind je het moeilijk om je vriendschappen te onderhouden omdat je veel piekert of angstig bent of loop je op je werk of tijdens je studie tegen problemen aan? Psychische klachten hebben vaak invloed op vele levensgebieden.
Goed dat je hulp zoekt. De eerste stap is vaak moeilijk. Denk niet te lang ‘ik moet er alleen uitkomen’ of ‘het moet eerst erger worden’. Juist als je er vroeg bij bent, kun je vaak snel weer grip krijgen op je eigen leven. Soms zijn een paar gesprekken al voldoende om je weer op weg te helpen. Wij hebben oog voor jou als persoon en kijken verder dan alleen je klachten. Hoe ben je beland in deze situatie? En hoe komt je er weer uit? We zijn optimistisch en hebben vertrouwen in jouw mogelijkheden.
Wanneer je je met een verwijzing via de huisarts aanmeldt voor een behandeling bij Apanta, beslist één van onze regiebehandelaren of je behandeling plaats kan vinden bij Apanta-direct (milde klachten, kortdurend) of bij Apanta-ggz (vaak complexer en langer durend).
Er zijn veel verschillende soorten klachten en iedereen heeft andere behoeften. Wanneer je merkt dat je niet goed in je vel zit, is het in eerste plaats belangrijk deze signalen serieus te nemen. Schakel tijdig hulp in en ga voor advies naar de huisarts. Soms zijn een paar gesprekken al voldoende om je weer op weg te helpen.
Hoe Apanta kan helpen?
Wij hebben oog voor jou als persoon en kijken verder dan alleen je psychische klachten. Hoe ben je beland in deze situatie? En hoe kom je er weer uit? We zijn optimistisch en hebben vertrouwen in jouw eigen mogelijkheden. Wij spreken niet graag van klachten, maar toch geeft het soms inzicht in wat er speelt. Op deze pagina vind je een overzicht van mogelijke klachten waar Apanta bij kan helpen.
Is Apanta de juiste zorgverlener?
Wij vinden het belangrijk dat je goed worden doorverwezen, zodat je niet onnodig lang zoekt naar de juiste zorgverlener. De huisarts kan met jou bepalen of een doorverwijzing nodig is. En of Apanta een goede zorgverlener is waarbij jouw hulpvraag past. Je leest er meer over op onze pagina met onze behandelcriteria.
“Nu mensen weten dat ik ADHD heb, begrijpen ze me beter. En ik mezelf ook.”
Ben je snel afgeleid door wat je ziet, hoort of door je eigen gedachten? Heb je moeite met concentratie of langere tijd stil zitten? Mogelijk heb je ADHD of ADD. Dit betekent dat er sprake is van een stoornis met aandachttekort en hyperactiviteit. Erfelijke factoren verklaren voor ongeveer 80 procent waarom iemand wel of geen ADHD heeft. Sommige mensen zeggen: “het is zo druk in mijn hoofd”, maar er zijn ook hele andere klachten. Geen twee mensen met ADHD of ADD zijn precies hetzelfde.
"Ik durf er weer op uit te gaan."
Iedereen voelt zich wel eens angstig. Dat is maar goed ook, want zo waarschuwt je lichaam voor gevaar. Wanneer je ook zonder reële dreiging last hebt van angst- of paniekgevoelens, spreken we van een stoornis. Een angst- en paniekstoornis zit in je hoofd, maar kan leiden tot grote lichamelijke reacties. Omdat je er vaak prikkelbaar en voortdurend waakzaam van wordt kan het voor problemen zorgen in het sociale leven of op het werk. Problematiek met angst kunnen we gelukkig goed behandelen.
"Ik kan nu beter uitleggen hoe ik me voel."
Boos zijn we allemaal wel eens. Maar als de boosheid van je kind niet te stoppen is, hij of zij vaak driftig is of dingen kapot maakt, is er meer aan de hand. Dan kan het goed zijn om daar aan te werken, want dat is voor niemand fijn. Niet in de laatste plaats voor het kind zelf. Er valt goed te leren hoe het kind zich niet meer zo vaak boos voelt en anders kan reageren.
“Ik heb autisme. Daar had ik last van op school. Nu kan ik daarmee omgaan."
Autisme is een ontwikkelingsstoornis en kent veel verschillende vormen. Vind je het moeilijk om contact te maken, heb je moeite met het interpreteren van gezichtsuitdrukkingen? Heb je veel structuur en regelmaat nodig? Dan is er mogelijk sprake van autisme. Apanta kan jouw en je naasten helpen hiermee om te gaan.
“Het belangrijkste was dat ze tegen me zeiden: jij bent sterk genoeg om er uit te komen.”
Iedereen beleeft goede dagen en minder goede dagen. Maar wanneer je wekenlang je levenslust kwijt bent, nergens zin in hebt en minder goed functioneert, heb je mogelijk een depressie. Een depressie uit zich bij iedereen op een andere manier. Vaak voelt iemand zich somber en neerslachtig, kan weinig je meer vrolijk maken, hebt je vrijwel nergens zin in en kunt je waardeloos en leeg voelen. Apanta is gespecialiseerd in depressies en andere stemmingsproblematiek.
“Nu ik niet meer zo met cijfers bezig ben, heb ik mijn leven weer terug.”
Iedereen heeft zo zijn eigen gewoonten en rituelen. Maar als deze handelingen je helemaal in beslag nemen, heb je geen leven meer. Gelukkig weten de zorgverleners van Apanta hoe ze je routines en dwanggedachten kunnend doorbreken. Apanta is gespecialiseerd in de behandeling van dwanggedachten en dwanghandelingen.
“Ik leerde dat het heel normaal is om emoties te uiten.”
Speelt je gewicht een grote rol in je leven? Ben je de hele dag bezig met eten en afvallen, of heb je misschien oncontroleerbare eetbuien? Mogelijk heb je een eetstoornis. Apanta heeft een gespecialiseerd team voor eetstoornisproblematiek. Samen met jou geven wij je de controle over je leven terug.
We zijn officieel instellingslid van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE).
Apanta biedt zorgprogramma's op maat voor de eetstoornissen Anorexia, Boulimia en Eetbuistoornis (Binge Eating Disorder). Lees meer over de behandeling door het team eetstoornissen.
"Samen hebben we bedacht hoe ik verder kan."
Hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid: bij de meeste mensen gaan zulke klachten vanzelf over, bij sommigen niet. Wanneer de huisarts en specialisten geen oorzaak kunnen vinden, houdt het vaak op. Je moet er dan maar mee leren leven. Apanta helpt jou je kwaliteit van leven terug te winnen. Onverklaarde lichamelijke klachten worden ook wel aangeduid met SOLK (Psychosomatische klachten).
“Mijn contact met anderen is veel beter nu"
Mensen zijn er in allerlei soorten, gelukkig. Maar als iemand door zijn manier van doen steeds in problemen komt met anderen, kan er sprake zijn van een persoonlijkheidsstoornis. Loop je steeds vast in je werk of sociale contacten? Hebben anderen moeite met je gedrag, terwijl je vaak niet begrijpt waarom? Dan kan Apanta helpen. Je persoonlijkheid is niet te veranderen, dat is wie je bent. Maar aan de gevolgen van een stoornis is veel te doen. Apanta is gespecialiseerd in de behandeling van persoonlijkheidsproblemen.
"Bij ons thuis sloegen we regelmatig met de deuren. Nu kunnen we er weer samen doorheen."
In elke relatie en in elk gezin zijn wel eens spanningen. Maar als je het gevoel hebt dat je steeds weer in dezelfde patronen vast loopt met je ouders of je relatie, is het zinvol om te zoeken naar een manier om daarvan los te komen. Vaak kan dat met kortdurende hulp.
“Steeds in dezelfde tijd van het jaar kwam het terug. Ik heb dat wat ik heb meegemaakt, nu een betere plek gegeven."
Heb je recent of al langer geleden iets bedreigends meegemaakt? Als de beelden hiervan steeds maar terugkomen en het je veel psychische en lichamelijke klachten hebt, kun je de schokkende gebeurtenis(sen) niet goed verwerken. Er is dan mogelijk sprake van een trauma, ook wel een posttraumatische stressstoornis (PTSS) genoemd.
Wil je jezelf aanmelden voor een behandeling bij Apanta? We vinden het belangrijk dat we jouw persoonlijke situatie eren kennen voordat we samen aan de slag gaan. Daarom vragen we het aanmeldformulier in te vullen, zodat we kunnen beoordelen waar en hoe je het beste geholpen kan worden.